Nolamusic

Nolamusic

Hej och välkommen till Nolamusic. Är du det minsta intresserad av musik så kommer denna sida passa dig som handen i handsken. Vare sig du är intresserad av musikskapande, internationella artister, den svenska musikscenen, eller bara gillar att lyssna på musik så kommer du garanterat hitta något i din smak här. Det finns en oerhörd bredd av genrer man kan lyssna på; jazz, pop, rock och metal, bara för att nämna några, och det finns även många sätt att konsumera musiken på, bland annat via Spotify, vinylskivor och liveframträdanden. Den enda begränsningen är egentligen den du själv sätter.

När det gäller att skapa musik finns det flera vägar man kan gå. Det beror självklart till stor del på vad för typ av musik man vill skapa och inom vilken genre det tillhör. Det finns exempelvis något som kallas för ”bedroom producers” som innebär att man skapar musik via sin dator i sitt sovrum. Detta har länge varit en växande trend och mycket elektronisk musik skapas numera på detta sätt. Det är ett kostnadseffektivt produktionssätt då man inte tvingas in i en studio och, tack vare att man slipper anlita någon, så har man mer kontroll över slutprodukten.

Pop – eller populärmusik

Pop MusikGenom åren har genren pop förändrats en del beroende av vad som var populärt på den samtida musikscenen. Exempelvis ansågs The Beatles under sin storhetsperiod vara pop och eftersom pop är en förkortning av populärmusik så blir dess betydelse mer lättförståelig. Kort sagt, den musik som anses mest lättillgänglig och populär under en viss tidsperiod kan anses som pop. Några exempel på artister som toppat listorna under 2010-talet är Lady Gaga, Rihanna och Ed Sheeran. Det som ofta är synonymt med de låtar som toppar listorna är att de har medryckande melodier som är lätta att sjunga med i.

Indie, rock och underground

Trots popmusikens dragkraft och popularitet så frodas en enorm mängd av andra genrer också. Utövare av indiemusik, inom bland annat pop och rock, når inte ut på samma sätt men kan däremot experimentera mer med sin musik och har ibland lättare att skapa hängivna fans. Rock och metal lever mycket på liveshower och festivaler som drar stora publiker. Inom rock och metal finns även en sådan mängd undergenrer att specifika festivaler skapas, exempelvis inom melodisk rock eller stoner. Inom undergroundscenen går det att hitta en hel del hiphop och punk som inte är lika väl marknadsförd som annan musik inom pop.

Musik i Sverige


Blickar vi mot den svenska musikscenen kan vi hitta flera band som haft stora framgångar i Sverige såväl som internationellt. Den utan tvekan största musikexporten från Sverige är disco- och popgruppen ABBA som cementerade sin framgång i och med sin vinst i Eurovision Song Contest 1974 med låten Waterloo. På senare år har Sverige haft ytterligare framgångar på den internationella musikscenen med bland annat musikproducenten Avicii, låtskrivaren Max Martin och det melodiska dödsmetallbandet In Flames. Melodifestivalen är en omfattande tillställning som idag sträcker sig till flertalet deltävlingar för att till slut kora en vinnare i en sprudlande final. Detta är ett smakprov av innehållet på sidan.