Nytillverkade akustiska gitarrer finns i alla prisklasser, alltifrån några hundralappar till hundratusentals kronor. Det finns flera faktorer som inverkar på vad prislappen ligger på och det är inte helt säkert att man alla gånger kan motivera prisskillnaden. Men som med det mesta, får man nästan alltid vad man betalar för. Slår man till på en riktigt fin ”gura” får man dock räkna med att också förvara den på ett bra sätt. Lagom temperatur och fuktighet kommer vårda den fina gitarren många år framåt.
När man bygger kroppen till ett akustiskt instrument är det helt avgörande vilken kombination av olika träslag man använder. Det är också av betydelse hur man konstruerat själva kroppen, om exempelvis topplocket i en gitarr är gjord i laminat (hoplimmat) eller i ett enda stycke. De dyrare gitarrerna har alla solida lock vilket ger en djupare ton och en del finare gitarrer kan även åldras fint i sitt ljud. I de dyrare gitarrerna används fler exotiska träslag vilket i sig gör en gitarr dyrare att tillverka. Trädslagets exklusivitet är alltså en stor faktor i priset men även gitarrmärket, hur väl ansett själva varumärket är, och vart gitarren är gjord spelar in. Det är en relativt stor investering för de flesta att köpa ett kvalitetsinstrument, och använder man tjänster som lendify.se kan man frigöra den summa som behövs.
Desto billigare en nytillverkad gitarr är, desto större del av tillverkningen av den är gjort maskinellt. Riktigt dyra akustiska gitarrer är helt handbyggda och det finns egentligen inget övre tak för vart priset kan hamna. Generellt sett är det ofta lättare att spela på dyrare gitarrer som har en exakt justerad hals, och strängarna ligger ofta helt perfekt i förhållande till banden. Billigare gitarrer känns lite mer klumpiga och kräver att man trycker ned strängarna hårdare för att producera ett rent ljud. En duktig och effektiv gitarrbyggare bygger knappt trettio gitarrer om året. Då kan man själv räkna ut varför priset på en handbyggd gitarr landar där det hamnar. Det är alltså många arbetstimmar nedlagda i gitarren och materialet i sig är ofta importerat och har många gånger lagrats för att uppnå rätt fuktighet. När det kommer till fabriksbyggda gitarrer försöker man skära ned så mycket som möjligt på antalet arbetstimmar för att få ned priset. Eftersom trä är ett levande material uppnås alltid bäst resultat om alla moment då man bygger ett instrument får ta den tid som behövs utan stress.
En av de absolut dyraste akustiska gitarrerna som sålts tillhörde John Lennon. Hans Gibson J-160 såldes för några år sedan för över 20 miljoner kr. Gitarren var den som Lennon använde under bland annat inspelningen av The Beatles album ”With The Beatles”. Tommy Pressley var den första ägaren som kom över gitarren 1967 och betalade knappt 1500 kr för den, och inte förrän fyrtio år senare, 2014, upptäckte en vän till honom vem gitarren en gång tillhört. En rätt bra värdeökning får man säga.