maj 10

Musik i butiker och hur det påverkar oss

By Jonas Fransson | Uncategorized

Vi blir rörligare när vi hör musik. Det beror på vilken sorts musik det handlar om men vi kommer att påverkas på ett eller annat sätt av att höra musik. Det har butiksägare tagit fasta på. Det finns en del saker att tänka på som butiksägare för att få sina kunder att stanna så länge som möjligt i butiken. Stannar kunderna länge så är det troligare att de köper mer. Det är anledningen till att du oftast hör ganska lugn musik i en butik och inte hård rock eller snabb pop. Det hade fått oss att kanske tappa anledningen till varför vi är inne i butiken och blivit vilseledda till andra tankar. Det kan dock också signalera andra saker, som till exempel vad du är för ett varumärke egentligen. Vilken känsla du som butiksägare vill skapa bestämmer vilken musik du väljer att spela. Det är också viktigt att tänka på att musik går i säsonger och det är starkt förknippat med årstiderna. Är det runt jul så vill du sprida en härlig julstämning och är det på sommaren så vill du spela något glatt som gör att kunderna ser en picknick med massvis av tillbehör framför sig, förslagsvis.

Några av oss älskar att gå i butiker medan andra helst gör det hemma. Det är upp till var och en och tekniken har gjort det möjligt att välja. Det är lätt att sitta hemma och klicka hem saker men då missar man kanske den härliga känslan av att bara strosa runt i butiken och hitta något fyndigt. För de som arbetar i butik är det fördelar med bägge delar. Det är enkelt att kunderna väljer sina saker själv hemma men det kan vara lite tråkigt att gå miste om kundkontakten. Det är en fin avslutning när man står vid kassan och bägge parter förhoppningsvis är nöjda med köpet och önskar varandra en god dag. Nu finns det också flera varianter av kassasystem som Sitoo kassasystem som gör att det är enkelt att hjälpa en kund var som helst i butiken och det går att betala mitt i butiken. Det är också perfekt för den som driver en popup-butik utan fasta rutiner.

Tillbaka till musiken: glöm inte att för att få spela musik i lokaler som är offentliga så måste du koppla dig till STIM som gör att upphovsmannen eller upphovsmännen får betalt för det de har skapat. Ska du satsa på en fräsch ljudbild så bör du också investera i ett bra ljudsystem som gör att musiken låter bra. Det finns inte mycket som är så irriterande som när ens favoritmusik inte låter bra. Irritation är knappast till butiksägarens fördel. Varifrån du spelar upp din musik är något du bör tänka på också. Kommer det att komma massa reklam så vill du vara säker på att det är reklam som är gynnsam för dig så att det inte uppstår en pinsam situation där det plötsligt spelas upp en konkurrents reklam. Behöver du hjälp finns det så kallade musikpartners som kan hjälpa dig.

feb 24

Att sjunga med förkylning – går det?

By Jonas Fransson | Starta musiken

För sångare och artister finns inget utrymme att ställa in en konsert på grund av en enkel förkylning. The show must go on, det vet alla som någon gång arbetat i nöjesbranschen. Det är både av kontraktsmässiga skäl och med anledning av den yrkesstolthet och arbetsmoral som präglar ett yrkesliv på scenen.

Under corona-pandemin har vi kunnat läsa artiklar om att exempelvis Malenea ernman fick hoppa av ett stort TV-framträdande i sista stund på grund av förkylning, men i nöjesbranschens vanliga vardag finns sällan den möjligheten. Och visst har vi längtat efter att allt ska återgå till det normala?

Att sjunga med förkylning är dock inte det lättaste, men det går absolut. Nästan alltid.

När ska man absolut inte sjunga?

Om du har knutor eller polyper på stämbanden är det sångförbud som gäller. Var uppmärksam på om du börjar bli hes! Att låta showen fortsätta i det läget kan tyvärr stå dig dyrt och skada din röst för lång tid framöver. I de allra flesta andra situationer med förkylning i kroppen är det däremot lugnt att köra på (i dubbel bemärkelse, om du råkar vara körsångare). Dina stämband kan dock behöva en del hjälp på traven för att vare sig din röst eller sånginstans ska påverkas för mycket av det förkylningen för med sig.

Sjung på! Det finns hjälp att få

Vila är viktigt. Se till att du ger dig själv tid inför och efter konserten att vila så mycket som går. Det gäller både dig, din kropp och dina stämband. Ansträng inte rösten i onödan, spara dig till ditt framträdande!

Nästäppa är kanske ett av de vanligaste symptomen vid förkylning, och påverkar som vi alla vet rösten. Inte nog med att ljudet av din röst förändras, att sova med nästäppa innebär även att man gärna sover med öppen mun – vilket i sin tur medför att dina stämband torkar ut och lättare blir infekterade. Lyckligtvis är just nästäppa lätt att lindra. Ett effektivt sätt som du säkert redan känner till är apohem nässpray som avhjälper nästäppan redan inom några minuter.

Svullna och torra stämband är vanligt vid förkylning. Det kan avhjälpas med diverse husmorskurer som te med honung eller helt vanligt vatten. Att äta äpple strax innan framträdandet är ett klassiskt trick som hjälper till att återfukta stämbanden.

Ett insider-tips från vissa sångpedagoger är att nässpray mot hösnuva, som innehåller kortison, dessutom kan hjälpa dig att svälla av svullna stämband. Professionella artister kan i krissituationer med stämbandsproblem få kortison-medicinen Betapred utskrivet av läkare för att kunna genomföra sina konserter, men det är en stark medicin som inte alltid är befogad. Nässpray med kortison kan vara ett mildare alternativ. För en bra rösthälsa i längden behöver man vara snäll mot sin kropp!

Ett annat sätt att vara snäll mot sin kropp och sin röst är att ha koll på sin sångteknik. En bra sångteknik hjälper en sångare även i vanliga fall, men särskilt när man behöver sjunga trots exempelvis en förkylning. Öva medvetet och förebyggande! Det har du igen sedan, när du snutit dig ordentligt, sminkat över dina röda förkylningsögon och ridån går upp.

jun 09

Att planera barnkalas

By Jonas Fransson | Uncategorized

Det är alltid roligt med födelsedagsfirande och kalas och ännu roligare är det för barnen. De får leka med sina vänner, äta godis, äta tårta och en del andra godsaker. Och i många fall får de även en fin godispåse att ta med sig hem. Kalas är hur roligt som helst. Men att planera ett barnkalas är inte alltid det lättaste, det kan kräva en del planering.

Det gäller att börja planera kalaset i god tid för att det inte ska bli för stressigt. Man bör börja med att räkna ut hur många man totalt blir på kalaset för att planeringen ska gå smidigare. Det är även bra att fundera på om man endast vill bjuda barnen eller om man även vill bjuda med föräldrarna. När man har ett hum om hur många man blir och hur stort kalaset kommer att bli blir det lättare att planera. Nästa steg blir att fundera ut var barnkalaset ska hållas.

Det finns lite olika alternativ när det gäller val av plats, många väljer att ha sitt barnkalas hemma och andra väljer ha sina kalas i ett lekland. Väljer man att hålla i kalaset hemma kommer det att kräva lite mer planering än vad ett lekland gör då de brukar hjälpa till att anordna det mesta inför kalasen. Då får man hjälp med allt från mat till musik.

Tilltugg och tårta

Det finns mycket som behöver göras och planeras inför ett barnkalas. Man behöver fundera vad det ska bjudas på och om det endast ska vara tilltugg eller om man vill bjuda på mat. Ofta kan det räcka med något tilltugg och en god tårta. På https://www.dintarta.se/motivtarta/tarta-barnkalas kan man hitta ett stort urval av olika tårtor som passar till alla olika teman. Något som kan vara lite extra kul kan ju vara att ha en tårta med en bild på barnets favoritfigur. Det finns mängder med olika alternativ för den perfekta tårtan .

Underhållning och musik

För att kalaset ska bli så roligt som möjligt för de små gäller det att välja rätt typ av musik. Det finns många artister som gör roliga barnvisor och sånger som barnen brukar älska. Men ofta finns det just några låtar som barnen kan gilla lite mer än de andra och då gäller det att ta reda på vilka dessa låtar kan vara för att det ska bli riktigt kul!

Vilka låtar och artister barnen brukar gilla går oftast i perioder och beror även på vilken ålder barnen är i. Varje ålder har sin musikfas och sina favoriter. Därför gäller det att ha koll på vilka låtar som är populära för stunden.

För att göra det ännu roligare kan man ha lekar med dessa låtar för att underhålla barnen. Man kan leka dansstopp, limbo eller stolleken. Med dessa lekar och favoritmusiken på plats kommer kalaset att bli en succé.

Men vill man göra kalaset lite mer exklusivt kan även vara kul med lite clownunderhållning. Detta ger ett extra gott skratt till både föräldrar och barn!

Nov 28

Trådlösa hörlurar & musikinstrument

By Jonas Fransson | Starta musiken

Tack vare den snabba teknologiska utveckling har samhället förändrats i grunden. Detta gäller inte minst när det gäller musik. I dag kan människor ta del av musik var de än befinner sig i världen. Tack vare trådlösa hörlurar är det enklare att njuta av musik. Dessutom har utvecklingen bidragit till att det går att spela musikinstrument utan att behöva ha massor med sladdar kopplade till instrumentet. Trådlösa musikinstrument har underlättat för professionella musiker, inte minst när det kommer till konserter och föreställningar. Här kan du läsa mer om trådlösa hörlurar och musikinstrument.

Trådlösa hörlurar

De revolutionerande trådlösa hörlurarna älskas av konsumenter över hela världen. För bara några år sedan var det givet att använda de klassiska tråddrivna hörlurarna som oftast följer när man köper en mobiltelefon. I slutet av 2016 lanserade Apple den första versionen av deras AirPods som banade vägen för trådlösa hörlurar. AirPodsen var innovativa eftersom de gjorde så att det gick att lyssna på musik helt trådlöst. Efter detta har många andra märken släppt egna versioner av trådlösa hörlurar. Du hittar ett brett utbud hos https://www.phonelife.se/horlurar-headset/true-wireless, bland annat från framstående märken som DeFunc, Urbanista och Sudio. Hos PhoneLife hittar du de hörlurar som passar just dina preferenser, oavsett om det är lång batteritid, tung bas eller klart ljud. Dessutom erbjuder de alltid fri frakt och snabba leveranser.

Den stora fördelen med trådlösa hörlurar är att du slipper onödiga sladdar som ofta är i vägen. Detta är framför allt välkommet hos de som gillar att träna med musik. Musik vid träning är ett måste för många och med trådlösa hörlurar är det mycket lättare att röra sig obehindrat. Detta minskar risken för att hörlurarna ska åka ur örat under träning. Till skillnad från hörlurar med sladd kräver de nya trådlösa varianterna varken armhållare eller fickor. De sladdfria hörlurarna uppskattas även i andra sammanhang än träning. Hos de flesta hörlurar går det att justera ljudstyrka, låtval och samtal på lurarna. Med andra ord behöver du inte ta upp mobilen.

Det finns även ett stort utbud av trådlösa högtalare som förbättrar musikupplevelsen. På samma sätt som med de trådlösa hörlurarna slipper du trassel med sladdar. Dessutom kan du enkelt ta med dig dessa högtalare om du vill spela musik i bilen, på stranden eller i parken.

Trådlösa musikinstrument

De trådlösa hörlurarna är en fröjd för alla som älskar att lyssna på musik. Den trådlösa musikvärlden sträcker sig även till musikskaparna där trådlösa musikinstrument underlättar för musiker. Utan att tumma på kvaliteten eller musikupplevelsen går det att spela på trådlösa musikinstrument. Detta gäller även för hobbymusiker, men de största fördelarna är för de professionella musikerna vars yrke underlättas.

Professionella artister kan röra sig mer fritt tack vare de trådlösa instrumenten. Detta är framför allt viktigt på scen där det ger möjligheter att intensifiera visuella effekter som rörelser och dans. Gitarrer och elbas var bland de första trådlösa instrumenten, men idag är de långt ifrån de enda. Det är inte ovanligt med trådlösa keyboards, fioler, synt och även saxofoner. I princip alla instrument har idag trådlösa versioner tack vare den teknologiska utvecklingen. Mycket stora instrument som är svåra att förflytta hör till undantagen. Akustiska instrument är ofta utrustade med särskilda mikrofoner för att de ska kunna användas med trådlösa sändare.

maj 18

Dyra gitarrer jämfört med billiga

By Jonas Fransson | Uncategorized

Nytillverkade akustiska gitarrer finns i alla prisklasser, alltifrån några hundralappar till hundratusentals kronor. Det finns flera faktorer som inverkar på vad prislappen ligger på och det är inte helt säkert att man alla gånger kan motivera prisskillnaden. Men som med det mesta, får man nästan alltid vad man betalar för. Slår man till på en riktigt fin ”gura” får man dock räkna med att också förvara den på ett bra sätt. Lagom temperatur och fuktighet kommer vårda den fina gitarren många år framåt.

Träslaget

När man bygger kroppen till ett akustiskt instrument är det helt avgörande vilken kombination av olika träslag man använder. Det är också av betydelse hur man konstruerat själva kroppen, om exempelvis topplocket i en gitarr är gjord i laminat (hoplimmat) eller i ett enda stycke. De dyrare gitarrerna har alla solida lock vilket ger en djupare ton och en del finare gitarrer kan även åldras fint i sitt ljud. I de dyrare gitarrerna används fler exotiska träslag vilket i sig gör en gitarr dyrare att tillverka. Trädslagets exklusivitet är alltså en stor faktor i priset men även gitarrmärket, hur väl ansett själva varumärket är, och vart gitarren är gjord spelar in. Det är en relativt stor investering för de flesta att köpa ett kvalitetsinstrument, och använder man tjänster som lendify.se kan man frigöra den summa som behövs.

Handgjord eller rullande bandet

Desto billigare en nytillverkad gitarr är, desto större del av tillverkningen av den är gjort maskinellt. Riktigt dyra akustiska gitarrer är helt handbyggda och det finns egentligen inget övre tak för vart priset kan hamna. Generellt sett är det ofta lättare att spela på dyrare gitarrer som har en exakt justerad hals, och strängarna ligger ofta helt perfekt i förhållande till banden. Billigare gitarrer känns lite mer klumpiga och kräver att man trycker ned strängarna hårdare för att producera ett rent ljud. En duktig och effektiv gitarrbyggare bygger knappt trettio gitarrer om året. Då kan man själv räkna ut varför priset på en handbyggd gitarr landar där det hamnar. Det är alltså många arbetstimmar nedlagda i gitarren och materialet i sig är ofta importerat och har många gånger lagrats för att uppnå rätt fuktighet. När det kommer till fabriksbyggda gitarrer försöker man skära ned så mycket som möjligt på antalet arbetstimmar för att få ned priset. Eftersom trä är ett levande material uppnås alltid bäst resultat om alla moment då man bygger ett instrument får ta den tid som behövs utan stress.

John Lennons Gibson J-160 Acoustic Electric

En av de absolut dyraste akustiska gitarrerna som sålts tillhörde John Lennon. Hans Gibson J-160 såldes för några år sedan för över 20 miljoner kr. Gitarren var den som Lennon använde under bland annat inspelningen av The Beatles album ”With The Beatles”. Tommy Pressley var den första ägaren som kom över gitarren 1967 och betalade knappt 1500 kr för den, och inte förrän fyrtio år senare, 2014, upptäckte en vän till honom vem gitarren en gång tillhört. En rätt bra värdeökning får man säga.

musikfestival
okt 23

Musiken gör eventet fulländat!

By Jonas Fransson | Starta musiken

Att planera ett event ska vara roligt men samtidigt väl genomtänkt. Det finns många festplanerare att vända sig till och https://www.magnetevents.se är ett av dessa företag som kan göra ditt event till en fullständig succé. De är engagerade och genomför ett event tillsammans med sina kunder och lyssnar väl till framförda önskemål.

När man planerar ett event bör man tänka på vem det är för och i vilket syfte. Ska man ha något speciellt tema eller inriktning? Det är viktiga saker för att kunna göra ett event lyckat. Kanske involvera musik till? Tänk dig en fest, bröllop eller kalas utan musik, det skulle bli ganska fattigt och lite avdankat. Musik kan levereras i oändligt många stilar.

En 50-60-talsfest med både tema inom klädsel och musik med riktig rock’n’roll skulle göra eventet fantastiskt. Gäster på en sådan fest skulle länge minnas kalaset. Speciellt om gästerna själva är uppväxta med just den sortens musik. Det skulle bli en fulländad stämning och glädje för alla.
musikevent
Eller ett bröllop med ett liveband som spelar både brudparets och gästernas favoritlåtar.
Det hör liksom till att ha musik på en bröllopsfest. En del kanske väljer att ha en DJ som spelar musik istället för live-band och det fungerar ju det också, men klart är att live-musik gör det där lilla extra på ett bröllop. Föreställ er bilden av brudparet som glider ut på dansgolvet i brudparets första dans till vacker spelad musik av ett band, det kan bara jämföras som något magiskt, fantastiskt och helt underbart vackert.

Eller på ett barnkalas: spela alla barnens favoritsånger. Kanske med en tillhörande lek där barnen ska gå i ring runt stolar för att hitta en att sitta på, och någon vuxen som håller i leken stänger av musiken. En rolig och populär lek som många utför på kalas för sina barn. Tänk då att vara utan musiken, det skulle bli ganska omöjligt att genomföra den här leken då. Alla barn älskar ändå musik och sång i olika avseenden. Musik och sång blir man glad av.

Att involvera musikens toner till sitt event är ett smart sätt att få gästerna att inta rätta feststämningen där glädje och skratt kommer att erövra hela eventet. Det skapar gemenskap där gästerna ofta kan känna igen sig i viss musikstil. Det kanske medför att man tillsammans med även okända på festen sjunger med i låtar som spelas. Även på barnkalas skapas denna gemenskap genom igenkännande av sånger där barnen kan sjunga med i dem.

Kanske har man även lekar på vuxnas fester och vore det inte då roligt att genomföra karaoke? Denna aktivitet kan gynna gemenskapen ännu mer och till och med få personer på festen att våga sjunga trots att man kanske inte annars ens skulle tänka tanken på att göra det.

Musik kan verkligen medföra att ett event blir en fullspäckad, galet, fantastisk och lyckad sammankomst! Gästerna skulle sent glömma festen.

jun 14

Bästa apparna för att skapa musik

By Jonas Fransson | Starta musiken

Så här väljer du din musikframställning! iOS eller Android? Den typ av enhet du har är det första steget upp i appstegen. Här presenteras några från båda kategorierna och appar som är kompatibla med båda. Vilken typ av app? Numera finns det massor av inte bara appar som gör musik, men olika typer när det gäller vad de faktiskt låter dig göra. Vissa avancerade appar kostar nästan 200 kronor, medan andra är gratis – så håll det i åtanke. Här inkluderas både betalda och gratisappar för att ge dig några alternativ.

Eftersom tekniken fortsätter att växa blir musikproduktionen mycket bredare när det gäller hur vi faktiskt kan göra det. I motsats till att vi behöver en fyra-track-inspelare, mikrofon och några instrument som förr, kan vi helt enkelt ladda ner programvara till våra datorer, telefoner eller surfplattor och skapa direkt med bara våra fingertoppar. Vi är stora fans av skapelsen, och av de mer populära applikationerna vill vi veta vilka som är de bästa. Det var tufft eftersom det finns så många där ute!

De två mest populära apparna


Om du inte har hört talas om Apple Garageband så är det en av de mest populära digitala ljudstationerna för MAC i världen just nu. Med den här saken kan du fylla på låtar, virtuella pianon och trummor, spela in din röst med mikrofonen och tillämpa ljudeffekter, samplar och en fin funktion som vi gillar kallat ”smart keyboard” som hjälper dig att skapa spår. Det är också super billigt. Det är en iOS (fungerar med både iPhone och iPad), tyvärr inte för Android eller andra smarta enheter!

Steinbergs Cubase är en mycket populär digital ljudarbetsstation bland musikproducenter. Här är deras version (er) av Cubase i form av en app – Cubasis – en annan super app som ger dig otaliga funktioner att leka med. Du har obegränsat ljud\MIDI-spår, 24 tilldelningsbara ins och outs, högkvalitativ upplösning upp till 24 bitars/96 kHz, mixer med inbyggda FX, MIDI och ljud-loopar, bara för att nämna några funktioner. Det är en av de dyraste apparna på marknaden när det gäller musikframställning, men det ska vara värt det!

Listan fortsätter

FL Studio Mobile HDImage-Line FL Studio Mobile HD är lite billigare än Cubasis. Här finns några utmärkta funktioner som du kommer att få: en MiniSynth med 70 förinställningar, 133 instrument (kit och loopar), stegsekvenserare (upp till 99 spår), 10 effekter, pitchblandning, provtagning, vågredigerare (anpassa enskilda spår), och bland så mycket annat. När du är klar laddar du snabbt till Dropbox eller SoundCloud, eller exporterar det kvickt via e-post för att visa alla dina vänner. Vi rekommenderar starkt detta för nybörjare och mellanproducenter. Det är superkul att använda och möjligheterna är nästan oändliga.

Slutligen får vi prata om ett av våra favoritmärken utan diskussion – Akai iMPC Pro! Du har alla hört talas om Akai MPC trummor , eller hur? Här är din appversion av det med 64-track-kapacitet, inbyggd provtagning, stort ljudbibliotek (1.400+), 3-D-prestanda, precisionsknappar\faders, chop up-prover, notera upprepning, live-sekvensering och 3-band EQ. det verkar inte som att Akai glömde en enda funktion som kan överföras till en app, en av anledningarna att det är en favorit. Nu är det bara upp till dig att hitta appen som kommer passa dig bäst! Lycka till!

Nolamusic
jun 14

Nolamusic

By Jonas Fransson | Starta musiken

Hej och välkommen till Nolamusic. Är du det minsta intresserad av musik så kommer denna sida passa dig som handen i handsken. Vare sig du är intresserad av musikskapande, internationella artister, den svenska musikscenen, eller bara gillar att lyssna på musik så kommer du garanterat hitta något i din smak här. Det finns en oerhörd bredd av genrer man kan lyssna på; jazz, pop, rock och metal, bara för att nämna några, och det finns även många sätt att konsumera musiken på, bland annat via Spotify, vinylskivor och liveframträdanden. Den enda begränsningen är egentligen den du själv sätter.

När det gäller att skapa musik finns det flera vägar man kan gå. Det beror självklart till stor del på vad för typ av musik man vill skapa och inom vilken genre det tillhör. Det finns exempelvis något som kallas för ”bedroom producers” som innebär att man skapar musik via sin dator i sitt sovrum. Detta har länge varit en växande trend och mycket elektronisk musik skapas numera på detta sätt. Det är ett kostnadseffektivt produktionssätt då man inte tvingas in i en studio och, tack vare att man slipper anlita någon, så har man mer kontroll över slutprodukten.

Pop – eller populärmusik

Pop MusikGenom åren har genren pop förändrats en del beroende av vad som var populärt på den samtida musikscenen. Exempelvis ansågs The Beatles under sin storhetsperiod vara pop och eftersom pop är en förkortning av populärmusik så blir dess betydelse mer lättförståelig. Kort sagt, den musik som anses mest lättillgänglig och populär under en viss tidsperiod kan anses som pop. Några exempel på artister som toppat listorna under 2010-talet är Lady Gaga, Rihanna och Ed Sheeran. Det som ofta är synonymt med de låtar som toppar listorna är att de har medryckande melodier som är lätta att sjunga med i.

Indie, rock och underground

Trots popmusikens dragkraft och popularitet så frodas en enorm mängd av andra genrer också. Utövare av indiemusik, inom bland annat pop och rock, når inte ut på samma sätt men kan däremot experimentera mer med sin musik och har ibland lättare att skapa hängivna fans. Rock och metal lever mycket på liveshower och festivaler som drar stora publiker. Inom rock och metal finns även en sådan mängd undergenrer att specifika festivaler skapas, exempelvis inom melodisk rock eller stoner. Inom undergroundscenen går det att hitta en hel del hiphop och punk som inte är lika väl marknadsförd som annan musik inom pop.

Musik i Sverige


Blickar vi mot den svenska musikscenen kan vi hitta flera band som haft stora framgångar i Sverige såväl som internationellt. Den utan tvekan största musikexporten från Sverige är disco- och popgruppen ABBA som cementerade sin framgång i och med sin vinst i Eurovision Song Contest 1974 med låten Waterloo. På senare år har Sverige haft ytterligare framgångar på den internationella musikscenen med bland annat musikproducenten Avicii, låtskrivaren Max Martin och det melodiska dödsmetallbandet In Flames. Melodifestivalen är en omfattande tillställning som idag sträcker sig till flertalet deltävlingar för att till slut kora en vinnare i en sprudlande final. Detta är ett smakprov av innehållet på sidan.

Bästa poplåtarna 2018
jun 14

Bästa poplåtarna 2018

By Jonas Fransson | Popmusik

Vi har inte kommit långt in på året 2018 men redan har det kommit mycket och bra popmusik. Förra året kunde vi inte få nog av musik från Little Mix, Dua Lipa och naturligtvis Ed Sheeran och 2018 lovar redan att leva upp till utmaningen att producera några av de största låtarna! Så här är en perfekt spellista för att du inte ska missa några av de nya låtarna du och dina kompisar utan tvekan kommer att lyssna på hela året. Är du med? Nu kör vi…

Bruno Mars feat. Cardi B – ’Finesse (Remix)’ har seglat upp på listorna. Bruno Mars ’ursprungliga version av ”Finesse” från albumet ”24K Magic” har funnits med under en lång tid, men med hjälp av Cardi B-briljans har melodin fått ett uppsving och är tillbaka i strålkastarljuset. Även Justin Timberlake hälsades välkommen tillbaka i år med hitten ”Filthy”. Hans album ”Man Of The Woods” tillsammans med ledande singeln ”Filthy” spelas återigen och vi kunde inte vara gladare över att han är tillbaka på listorna.

Listan fortsätter

Nästa låt att nämna är Rudimental feat. Jess Glynne, Macklemore & Dan Caplen och låten ”These days”. Rudimental har en lång historia att skapa hit efter hit. Och de startade 2018 på det enda sättet de vet hur och det är med ett fantastiskt samarbete. Gruppen anställde bland annat Jess Glynne, Macklemore och Dan Caplen för att skapa ett annat mästerverk. En annan artist som startade året med buller och bång är norska 21-åriga Sigrid med låten ”Strangers” och det var det rätta sättet att introducera sig själv i musikvärlden.

Och här kommer fler nya godbitar!

raye checkVarje singel som kan få med lite av Craig Davids ”7 Days” och få det till att låta som en helt ny melodi förtjänar en plats i årets bästa låtar. Kojo Funds och Raye har gjort ”Check” till en riktig slagdänga. Likadant med Troye Sivans ”My My My!”. Troye säger att denna singel är en ”låt om befrielse, frihet och kärlek” och vi kan helt klart förstå budskapet. När denna australiensare sjöng ”Blue Neighborhood” skickades det krusningar inom musikbranschen och det blev en omedelbar klassiker.

Mer låtar att njuta av!

”OMG” med Camila Cabello Feat. Quavo släpptes tekniskt sett i slutet av 2017, men den är så underskattad så det är på tiden att ”OMG” förtjänar lite uppmärksamhet på listan. Detsamma gäller ”Friends” med Marshmellow & Anne Marie. Första gången man hör låten är man fast. Videon till ”Friends” är dessutom supersöt! ”Cry” med Alison Wonderland Feat. Buddy är även den en låt som säkerligen ingen kan motstå att sjunga med i kören. Meningen ”I just want to make a grown man cry” sitter fastetsad i hjärnan.

Låt oss nu inte glömma!

”The Middle” – Zedd Feat. Maren Morris & Grey gjorde verkligen storslagen entré, för det finns förmodligen inget större sätt att introducera en sång till världen än genom att debutera den på Grammisgalan. Detta är exakt varför ”Middle” har blivit en så stor hit på bara några få månader. Den största överraskningen med låten är nog Maren Morris. Hon gör det enkelt och även om det låter ganska likt Zedds sista hit, ”Stay”, tror vi att den här ersätter den till stor del tack vare Maren.

jun 14

ABBA

By Jonas Fransson | Popmusik

Hela världen känner ABBA – det är vår svenska stolthet! När man kommer utomlands och träffar folk från andra länder så är det många som nämner ABBA som något de känner till om Sverige, och kanske Björn Borg, eller andra musikartister som Icona Pop, Ace of Base, Avicii, Roxette och Europe. Vi har många exporter vi kan vara stolta över. Vi har också många extremt duktiga låtskrivare här i Sverige som skriver låtar åt utländska världsartister. Låtar som har hamnat som listettor världen över.

Ett exempel på en riktigt duktig låtskrivare är svenske Max Martin. Han har skrivit låtar till Backstreet Boys på 90-talet, Britney Spears, Pink och Taylor Swift, bara för att nämna några världsartister som han jobbat med. Max Martin har banat väg för den svenska musiken i utlandet och det har möjligtvis blivit lättare att som svensk artist slå igenom utomlands. ABBA startade denna väg på 70-talet, Max Martin med flera har fortsatt på 90- och 2000-talet, och det är där vi är idag.

A för ABBA…


Det är inte alla som känner till att namnet ABBA står för bandmedlemmarnas namn; Anni-Frid, Björn, Benny och Agnetha. De började göra musik, popmusik, tillsammans i början på 70-talet. De kände varandra innan och jobbade tillsammans i andra konstellationer tidigare. Musiken och texten har sedan det startade skrivits av Björn och Benny tillsammans med Stikkan Andersson som också är ett välkänt namn inom musikindustrin, främst för sitt samarbete med ABBA och deras framgång. Björn och Agnetha samt Anni-Frid och Benny var gifta under en period.

ABBA;s genombrott

ABBA slog igenom 1973 med låten ”Ring ring – bara du slog en signal”. De tävlade i melodifestivalen med denna sång och kom på en blygsam tredje plats. Detta hindrade dem dock inte från att bli populära, låten slog nämligen igenom ordentligt och de började turnera runt i Europa. Låten blev sedan listetta i flera europeiska länder och framgången var ett faktum. Under denna turné var Agnetha utbytt då hon fick barn – men hon kom tillbaka till gruppen året därpå, 1974. Det här året skulle förändra ABBAs karriär.

Waterloo

Abba waterlooÅret var 1974, datumet var 6 april och platsen var Storbritannien. Tävlingen var Melodifestivalen och låten hette ”Waterloo”. Ja, vi har alla hört den otaliga gånger, den är svängig och sätter sig. Det gjorde den hos svenska folket redan då, samt internationellt efter Melodifestivalen då de vann med denna sång. Detta blev ABBAs stora internationella genomslag. Waterloo blev listetta i flera länder runtom i Europa och den slog även igenom på andra sidan Atlanten, i USA, där den klättrade på Billboardlistan och nådde en sjätteplats som bäst.

Tack ABBA

ABBA har verkligen banat väg för den svenska musiken. De har satt Sverige på kartan efter sina enormt stora framgångar. De höll på fram till 1982 då de valde att ta en paus som grupp. Björn och Benny är de två som fortsatt under alla år att framträda, spela och skriva musik. Både nationellt och internationellt. Vi är många som vill tacka ABBA för all härlig musik de gett oss, som spelas både i original och covers av andra artister – ”Thank you for the music” ABBA!