Att sjunga med förkylning – går det?

By Jonas Fransson | Starta musiken

feb 24

För sångare och artister finns inget utrymme att ställa in en konsert på grund av en enkel förkylning. The show must go on, det vet alla som någon gång arbetat i nöjesbranschen. Det är både av kontraktsmässiga skäl och med anledning av den yrkesstolthet och arbetsmoral som präglar ett yrkesliv på scenen.

Under corona-pandemin har vi kunnat läsa artiklar om att exempelvis Malenea ernman fick hoppa av ett stort TV-framträdande i sista stund på grund av förkylning, men i nöjesbranschens vanliga vardag finns sällan den möjligheten. Och visst har vi längtat efter att allt ska återgå till det normala?

Att sjunga med förkylning är dock inte det lättaste, men det går absolut. Nästan alltid.

När ska man absolut inte sjunga?

Om du har knutor eller polyper på stämbanden är det sångförbud som gäller. Var uppmärksam på om du börjar bli hes! Att låta showen fortsätta i det läget kan tyvärr stå dig dyrt och skada din röst för lång tid framöver. I de allra flesta andra situationer med förkylning i kroppen är det däremot lugnt att köra på (i dubbel bemärkelse, om du råkar vara körsångare). Dina stämband kan dock behöva en del hjälp på traven för att vare sig din röst eller sånginstans ska påverkas för mycket av det förkylningen för med sig.

Sjung på! Det finns hjälp att få

Vila är viktigt. Se till att du ger dig själv tid inför och efter konserten att vila så mycket som går. Det gäller både dig, din kropp och dina stämband. Ansträng inte rösten i onödan, spara dig till ditt framträdande!

Nästäppa är kanske ett av de vanligaste symptomen vid förkylning, och påverkar som vi alla vet rösten. Inte nog med att ljudet av din röst förändras, att sova med nästäppa innebär även att man gärna sover med öppen mun – vilket i sin tur medför att dina stämband torkar ut och lättare blir infekterade. Lyckligtvis är just nästäppa lätt att lindra. Ett effektivt sätt som du säkert redan känner till är apohem nässpray som avhjälper nästäppan redan inom några minuter.

Svullna och torra stämband är vanligt vid förkylning. Det kan avhjälpas med diverse husmorskurer som te med honung eller helt vanligt vatten. Att äta äpple strax innan framträdandet är ett klassiskt trick som hjälper till att återfukta stämbanden.

Ett insider-tips från vissa sångpedagoger är att nässpray mot hösnuva, som innehåller kortison, dessutom kan hjälpa dig att svälla av svullna stämband. Professionella artister kan i krissituationer med stämbandsproblem få kortison-medicinen Betapred utskrivet av läkare för att kunna genomföra sina konserter, men det är en stark medicin som inte alltid är befogad. Nässpray med kortison kan vara ett mildare alternativ. För en bra rösthälsa i längden behöver man vara snäll mot sin kropp!

Ett annat sätt att vara snäll mot sin kropp och sin röst är att ha koll på sin sångteknik. En bra sångteknik hjälper en sångare även i vanliga fall, men särskilt när man behöver sjunga trots exempelvis en förkylning. Öva medvetet och förebyggande! Det har du igen sedan, när du snutit dig ordentligt, sminkat över dina röda förkylningsögon och ridån går upp.